Līdzvara efekts: laimīgi darbinieki = ilgtspējīgi darba devēji

Aizvadītajā nedēļā, 9.oktobrī mani, Daigu Vinteri, uzaicināja piedalīties “Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības” organizētajā diskusijā, par to, vai ir iespējams saglabāt balansu dzīvē, ja vēlies būt veiksmīgs karjerā un klātesošs vecāks mājās.

Vēlos teikt lielu paldies Dace Helmane par uzaicinājumu kā ekspertam būt šajā pasākumā, pārstāvot tieši darbinieku un darba devēju viedokli.

Tēma man pašai personīgi ir ļoti aktuāla, jo virzos tuvāk savam 100% dzīves līdzsvaram un skaidri zinu, ka esmu ceļā uz savu ideālo recepti izveidot saskanīgu darba un ģimenes duetu.

Šodienas sarunas galvenās atziņas un ieteikumi abām pusēm – darbiniekiem un darba devējiem:

Tev kā darbiniekam:
  • Saproti savas visas lomas, atbildības un izcel prioritātes,
  • Uzņemies pats atbildību par savu pašsajūtas līdzsvaru,
  • Apzinies savas robežas un esi drosmīgs, kad ir jāsaka nē,
  • Ja esi noslogots, Tev ir laika trūkums, tad katram Tevis teiktajam un apsolītajam “Jā” ir sava cena. Apdomā, no kā Tu atsakies, lai izdarītu apsolīto. Ar šo domājot, vai kopīga darbošanās ar bērniem nepaliek novārtā, ja izpildi steidzamu darba uzdevumu,
  • Ja esi jauns profesionālis un vēl neesi atradis darbus, kas Tevi interesē, turpini meklēt, mēģinot un eksperimentējot,
  • Ja esi strādājošs tētis un mamma, runā par savām vajadzībām ar darba devēju un meklē iespējas, kas šajā posmā der abām pusēm vislabāk. Bērniem paaugoties, vērtīgie darbinieki – vecāki kļūs tikai lojālāki, ja mazo bērnu audzināšanas posmā ir bijusi iespēja gūt nedaudz vairāk līdzsvara.
  • Ieteikums, ar ko dalījās seniori – pienāks brīdis, kad bērni ir izauguši, darbs ir zināms, un tad pirmajā vietā izcel sevi, savas vajadzības un vēlmes realizēties, un viss izlīdzsvarosies.

Senioru vērtīgo ieteikumu es gribētu novēlēt, lai katrs piedzīvo jau nedaudz ātrāk.

Tev kā darba devējam:
  • Atrodi iespēju stratēģiskā līmenī padomāt par labu sajušanos darbā, jo ilgstspējīgu uzņēmumu veido ilgtspējīgi darbinieki
  • Kā darba devējs, vari nodrošināt ar vietu, īpašu telpu, kurā veicināt zināšanas par līdzsvara veidošanas metodēm, radīt vidi un tradīcijas, kas to atbalsta, atbalstīt finansiāli supervizoru, psihoterapeitu apmeklējumus, lai cilvēki var saņetm palīdzību brīžos, kad stress ir guvis virsroku,
  • Meklē iespējas kā dažādot darba laiku – vēlāki rīti, dažādas nedēļu noslodzes, darbs no mājām, attaisnotas dienas kopā ar bērniem mājās, tās apvienojot ar bērnu pieskatīšanu, šīs ir tikai dažas no idejām,
  • Rūpējies par senioriem – dod iespēju justies piederīgiem kolektīvam ar aktivitātēm, un arī lietderīgiem, piedāvājot veikt kādus veicamus darbus arī esot pensionāru statusā.

Negaidīti, taču šis pasākums man pašai izvērsās kā ļoti personīga pieredze. Jo Kārlis Tomsona kungs, kas šobrīd vada Cēsu alus Pensionāru klubu, ir mans pirmais darba devējs – vadītājs, kurš mani pēc prakses uzrunāja kļūt par Cēsu alus sekretāri tālajā 1998.gadā. AS Cēsu Alus kā darbiniece esmu bijusi lojāla 20 gadus un pateicos par visu to daudzveidīgo pieredzi, kas iegūta šajā ilgajā posmā. Pateicos arī par iespēju piedalīties rūpēs, dibinot pensionāru klubu un domājot par aktivitātēm, kuras saliedēs un nodarbinās pensionārus. Siltas atmiņas.

Noslēgumā vēlos iedvesmot katru domāt par ģimenes un darba līdzsvaru!

Par labbūtību darba vietā – lai tas būtu birojs vai māja, to veidojot harmoniskā līdzsvarā.

Vēlos pateikties Kaspara Zemīša ģimenei par priekšnesumiem, kas iedeva patiesu līdzsvaru un ļoti pozitīvu noskaņu visam pasākumam.